maanantaina, huhtikuuta 12, 2004

Syökää munaa, syökää munaa!

Pitkät pääsiäisen pyhät voi todella hyvällä omallatunnolla omistaa munan syömiseen ilman pienintäkään epäröintiä tai tunnontuskaa. Itse asiassa muna päihittää mennen tullen kanan kuin myös Tanskalaisen sian, puhumattakaan hullusta lehmästä, itsensä sitkeäksi jolkotelleesta hirveestä tai lapasessa marinoituneesta määkiväisestä.

Muna, tuo elämän jatkumon kiistämätön symboli ravitsee ja hellii elimistöä niin kovin monipuolisesti, vieläpä monisyisesti. Siihen ei koskaan kyllästy, koska sen voi laittaa niin monella eri tavalla. Se maistuu aina yhtä herkullisen tuoreelta ja sisältää useimmiten vielä yllätyksen. Ensivaikutelma on usein pitkä ja viipyvä, jälkimaku taas antava ja hedelmäinen. Harva voi sanoa kyllästyneensä munaan – jos siltä alkaa tuntua, kannattaa kokeilla jotain uutta lajiketta, kuten onnellista, luomua tai kyöpelinvuorta.

Tärkeintä on muistaa, että valitsee vain luotettavien, lähialueella sijaitsevien tuottajien munia ja nauttii ne tuoreeltaan. Liian pitkä kuljetus saattaa aiheuttaa munalle väri-, maku- ja säilyvyyshaittoja, jotka todennäköisesti heikentävät loppukäyttäjän makuelämyksen laatua.

Kevään ehdottomin uusi hittieväs on ”munaa halvassa” – resepti, jonka jaan tällä kertaa JUURI SINULLE ihan ilman ppm/pvm/tmm, ei oo ees kestotilaus, ollos hyväkäs:

Ainekset:
laadukas muna
runsaasti halpaa Alkon brändyä (max. 12 e/70cl)
kookoshiutaleita
vaahterasiirappia

Otetaan muna käteen. Dipataan se huolella vaahterasiirapissa ja kieritellään kookoshiutaleissa. Naukataan suuhun kunnon kulaus nykyisin ah niin halpaa brändyä. Huljutellaan munaa suussa halvassa brandyssä ennen lopullista syömistä ja nielemistä. Nam. Otetaan toinen selventävä kulaus ah niin halpaa brandya. Nuollaan … sormet. Nam. Toistetaan jos munia ja brandya on vielä jäljellä.

Parasta tietysti kuoristaan vapautetulla Mignonilla…. sanokaa Muna kun haluatte hyvää.. Ja nyt ei kannata varoa kuin itärajan yli tulevia munia, etenkin jos ne ovat rekassa…. tai ukkokullan autossa...