maanantaina, toukokuuta 16, 2005

Vaanilan koekeittiötöistä: Polish cooking

Kuullotettua kokkausta...

Kopytkan arvoitusta on nyt yritetty kotikonstein ratkoa. Hmmm... mitäpä tuohon nyt virkkoisin muuta kuin, että ravintolan pöydässä moni asia maistuu niin paljon paremmalta. Mutta avartavaahan tämä Vaanilan koekeittiösekoilu on. Näin se suurin piirtein meni.

Yhtäällä otetaan kilon verran pottuja [perhana, kun niissä alkaa ollakin itua]. Kuoritaan ja keitellään kypsiksi. Muussataan kera [niukan] lorauksen maitoa ja [vielä niukemman] rasvaa sekä ripauksen suolaa. Annetaan sörsselin jäähtyä.

Humautetaan perunamössöaihio vaivaimeen, perään muna ja pieninä erinä vaivaamisen edetessä noin 5 dl vehnäjauhoja. Massa kiinteytyy konheessa tukevamman puoleiseksi klöntiksi.

Samaan aikaan toisaalla: Laitetaan iso kattilallinen vettä kiehumaan.

Muotoillaan taikinasta [osissa] lepotilassa olevan k….. [kuukkelin] paksuinen pötkylä, jota läimitään sopivasti lyttyyn. Leikataan lätkylästä viistoja, suupalan kokoisia paloja.

Kun vesi toisaalla kiehuu, sujautetaan lätkylänpalaset kattilaan sopivissa erissä. Kun pulpahtavat pintaan, nostetaan reikäkauhalla veks ja laitetaan kulhoon lämmittelemään [odottelemaan loppuja] öljytilkkasessa pyöräytellen.

Jo hieman ennen kolmaalla. Porsaan sisäfile on leikattu parin sentin noiseteiksi ja ruskistettu kepeästi. Köllivät uunirasiassa vartoilemassa seuraa. Runsas erä siivutettuja herkkusieniä korvennetaan Culinessessa pehmeiksi. Lisätään purkki Flora ruokaa [sitä, joka aiheuttaa orkesterinjohtoa alasti] sekä Keiju pippurfraiche [200g]. Sekaan hajamielinen hyppysellinen ensiksi käsiin osuvia yrttejä. Hämmennys. Soosit sian päälle ja höskä uuniin noin puoleksi tunniksi/175.

Nam sanoi Resurssi.

Sian ja kopukoiden suhde ei ihan täsmännyt – kopukoita jäi runsaasti yli. Eli kannattaa varata niitä sisäfileitä useampia.

Seuraavassa jaksossa: Miltä pakastetut kopytkat maistuvat?

Urheilua: Poika jäi onneksi täl kertaa Eurooppaan [höh, kirjoitin ensin, että europapaan]. Kanukit kömpivät himaan hoppee ei oo häppee fiiliksissä ja Skodakypärät [höh, kirjoitin ensin että skodakyr.....] priiskuttelevat skumppaa kultajuhlissa. Miten vapauttavaa, ettei näissä bileissä esiinny meitä pohjoismaalaisia. Tunnelma mahtaa olla tosi välitön.

Note to my next spring: Tällä viikolla tuli Helsinginseudun puihin lehdet.

Note to Kuulis:
Missä on Kuulis?