perjantaina, marraskuuta 13, 2009

Pihalla kuin lintulauta

Paitsi, että ei oo. Lintulautaa siis.

Lintuja kyllä tsirputtelee pihamaalla ihan Missen mielestä mielenkiintoisissa määrin ja niitä pitäisi näin pakkasten potkaistessa ymmärtää ryhtyä ruokkimaan. En tunne detaljitasolla mitä lintuja ovat, mutta pienenpuoleisia, jotain tiaisia, hömö tms. tai tulkkusia. Voipa jouluaamuna varpunenkin näyttäytyä. Kaikenkukertavia.

Paukkasin siitä sitten lähikauppaan (22 km) lintujen talviruokinta-asioissa. Ostin talipalluroita, jyviä, siemeniä ja pähkinöitä. Kurvailin pikataivalta takaisin tiluksille. Ja sit hoksasin, että eihän meillä ole lintulautaa tai mitään muutakaan telineripustusvempainta, johon näitä emneitä voisi asetella tarjolle.

Ei hätää, guuggeliin hakusanaa "Lintulauta" takomaan. Niinpä tietysti, oma taiteenlajinsa se on tämäkin. Perinteiset mökin näköiset lautaviritykset kun eivät uusimman tiedon valossa olekaan niitä kaikkein "turvallisimpia" vaan pitäisi kai olla jotain Birdlifen turvaumpiopötkylämallia, josta lintumanuille illallista annostuu jotensakin automaattisesti. Pringlesputkea tai maitopurkkia, jos itse aikois askarrella... limupulloa. Hmm... tätähän täytyy oikein miettiä, jospa kehitänkin ihan oman mallin.

Lisäksi lähipiirin lintuasiantuntijat kertoivat, että ruokinnassa kuokkimassa saattaa piipahtaa orava rohmuamassa kaiken, mitä irti saa tai joku isompi lintu voi hotkia pienille tarkoitettu eväät tuossa tuokiossa. Ja saattaapa kuulemma peurakin lääppäistä yhdellä kielenläpsäyksellä koko hyllyn jyvistä tyhjäksi. Kyllä tähän aiheeseen on nyt syytä paneutua.

Kertokaahan lintulautakokemuksistanne ja ruokintaelämyksistänne! Tipitii...

6 Comments:

At perjantaina, marraskuuta 13, 2009 10:21:00 ip., Blogger sea said...

Talipallon voi tyrkkää ihan vaan roikkumaan, niin meillä ainakin on tehty. :D

 
At lauantaina, marraskuuta 14, 2009 9:43:00 ap., Blogger Arja said...

Pitää vielä muistaa, että maahan putoavat herkkupalat ruokkivat myös rottia. Mitä vähemmän maahan putoaa evästä, sen parempi ruokintatötterö.

Useimmat meistä ovat sen verran valikoivia tyyppejä, että sulattavat ruokaa hamstraavat oravat, mutta rottia eivät. Epiä, sanoisi rotta, mutta minunkin mielestäni oravat ovat ihan söpöjä.

 
At lauantaina, marraskuuta 14, 2009 11:17:00 ap., Anonymous Anonyymi said...

Valkohäntäpeura tosiaan hompsottaa kerralla koko satsin, jos yltää... Haravat ja orkut osaavat riippuvaa telinettä (kimpassa) keikuttaa, ja jyvää parempiin kupuihin ripotella eikä maanpinnan pikkunisäkkäiden ja vierailevien fasaanien jäljiltä yleensä jää kuin kasa rumia kuoria.

Kissat arvostavat elävää ravintoa, jota tällainen miljöö tuo ns. luo.

 
At lauantaina, marraskuuta 14, 2009 11:19:00 ap., Anonymous Anonyymi said...

Käytännön kokemusten ja siivousten jälkeen olen tulemassa päätelmään, että isovanhempien aikoinaan vain joulunpyhiksi laittama viljalyhde riittäisi hyvin myös nykylinnuille.

 
At tiistaina, joulukuuta 08, 2009 1:35:00 ip., Anonymous Anonyymi said...

Lintujen ruokinta mahdollisimman kauas talosta!
Meillä rotat jyllää keskellä peltoakin ja nyt löytynyt muutama talon katolta ja sisäseinistä. Arvaatte varman kuinka paljon saavat pahaa aikaiseksi, ennenkuin saan niiltä nirrin pois.

Oravat on kivoja, mut 6 oravaa ruokinnalla lintujen lisäksi tietää hirveää menoerää...Nyt jo tänä syksynä on mennyt 100kg maapähkinää ja 150 kg auringonkukansiementä!
Tein itse sellaisen suuren ruokintalaitteen, ettei aina tarvitse mennä lisämään jyviä.
Päätin ottaa pienen ruokintakatoksen ja se riittää sit mihin riittää... sori linnut:-(

 
At torstaina, joulukuuta 10, 2009 12:35:00 ap., Blogger ainailona said...

Kiitän asiantuntevista kommenteista!

Olemme päätyneet tällä koekierroksella kahteen Ortxexin muovisammioon (joita oli Tarjoustalossa), melko kookkaat ja helpot täyttää, neljä luukkua sivuilla, muuten ummessa, irrotettava katto.

Vempaimet on ripustettu noin 10 metrin päähän talosta ja melkoinen säpinä siellä käy. Oravakin on oksalla nähty. Mitäs, tapelkoot keskenään.

Tikkakin käy sangalliseen pääsiäiskukkakoriin asennettua talipalloa paukuttamassa. Harakka räpsyttää häntäänsä kuusen latvuksessa.

Rottia ei vielä ole näkynyt. Seuraamme tilannetta. Ja juu, jyvää menee ja pähkinää purraan yllättäviä määriä.

 

Lähetä kommentti

<< Home