perjantaina, huhtikuuta 16, 2004

Mai ingliish not veri bääd

Noriko Showta muistuttava työviikko tönkkösuolattua tankero-enklantia työkielenään käyttävässä, kansainväliseksi väkipakolla sorvatussa yrityksessä, (jossa se ei ole kenenkään äidinkieli) vie tunnollisimmankin parastaan yrittävän riviraatajan sen verran hapoille, että tuntuu suorastaan kutsuvalta päästä näpsyttelemään tätä ihanaa suomenkieltä. Ei armaampaa, ei kauniimpaa, ei herkempää peliä konsanaan liene.

Onhan se teoriassa tasapuolista kaikille, että jokainen joutuu duunissa ilmaisemaan itseään vieraalla kielellä, mutta ei se töiden tekemistä millään lailla edistä. Varsinkaan silloin, jos työnä on kehittää jotain olemassa olevaa tai luoda uutta. Harva kykenee ajattelemaan sujuvasti englanniksi, jos ei ole entuudestaan olemassa englanninkielistä ajatusmaastoa, mihin omansa voisi istuttaa.

Ensin pitää tehdä aatoksensa paikallisesti ymmärrettäväksi, ainakin itselleen. Sitten pitää keppostella niille sanakirjan avustuksella englanninkieliset vastineet, joiden voi kuvitella selvittävän asiaa muunmaalaisille kollegoille. Jonka jälkeen heidän suunnassaan taas yritetään sanakirjan kautta ymmärrykseksi yhyttää, mistähän tässä olisikaan oikeasti kysymys. Todennäköisimmin kuitenkin jokainen kansakunta ymmärtää asiat jostain kohtaa väärin alkuperäiseen aatokseen nähden ja hurlumhei - ikiliikkuja on valmis.

Asiaa vetvotaan ensin muutama viikko viikoittaisissa puhelinkokouksissa, meilillä ja messengerillä. Oikaisevia dokumentteja syntyy joka suunnassa, niitä edelleen oikaistaan ja tulkkaillaan ristiin rastiin. Saattaapa asian prioriteetti edellyttää joskus jopa live-tapaamista, jolloin puolen tusinaa ihmistä lennähtää sovittuun kohteeseen, missä sitten ajatuksia aukipiirretään, kaulitaan ja käännetään päivän, parin verran. Sovitaan, kuka laatii yhteisen yhteenvedon. Sitä kommentoidaan muutama viikko. Itse asian alkaessa vihdoin kirkastumaan, voidaankin siirtyä ymmärryksestä syntyneiden eriävien mielipiteiden käsittelyyn eli aloittaa itse projekti. Take a pig step.

Kun yksi rehkii ja yksi raataa
ja kaikki repii ja kaikki kaataa,
kun yksi kantaa ja kaikki sortaa,
kun yksi muuraa ja kaikki murtaa
ja yks se anteheks antaa vaan -
niin minne yksi se joutuukaan?
-Eino Leino –


Varo vaan – gastroskopia häämöttää….