perjantaina, tammikuuta 27, 2006

Taudinkuvaa

Lukemattomista lukemattomista kirjoista aiheutuva ärtymysoireyhtymä

Oireet:

Tavallisimpina oireina potilaalla on todettu levottomuutta, ärtymystä, keskittymisvaikeuksia, ihottumaa sormissa, kyynärvarsien vajaatoimintaa, köyhtynyttä kieltä, kirjoitushaluttomuutta, syrjäänvetäytyneisyyttä, seksuaalista torjuntaa, puremattomia kynsiä, tihentynyttä suklaan napsimista, pakonomaista pyykinpesua, yliaktiivista saunomista, hämärtyviä muistikuvia hyvistä tarinoista, megapölyisiä kirjahyllyjä, mielikuvituksen köyhtymistä, heikentynyttä eläytymiskykyä, huumorintajun vajautta, kylmiä jalkoja, naapurivihamielisyyttä, keskisormea liikenteessä, lyhytjännitteisyyttä, ylikorostunutta Hesariin syventyneisyyttä, kontrolloimatonta huutoa odottamattomissa yhteyksissä, kirjaston välttelyä, Pirkan niksipalstalle osallistumista, hautausmaille etsiytymistä sekä jyrän [lumiaurakin käy] alle syöksymisharjoitteita.

Hoitamattomana tauti johtaa antikvariaattiin. Sinne myyjien puolelle.

Esiintymistiheys ja riskiryhmät:
Tauti on yleistynyt viime vuosina räjähdysmäisesti. Erityinen riskiryhmä tällä hetkellä on bloggaajat. Nuo onnettomat alituiseen Blogilistan hohteessa nuokkuvat olennot, joiden lukuharrastukseen polkkaus helposti tekee pahan loven [love;)]. Myös autoilijat, rakastuneet, omaishoitajat, muuttamassa olevat, kokkausinnokkaat, siivousvimmaiset, ulkomailla lymyilevät ja paljon töitä tekevät työnarkit ovat vaaravyöhykkeessä. Not to mention urheiluhulluja, telkkarintöllöttäjiä ja sarjaohjelmiin koukuttuneita.


Käypä hoito:
Taudista parantuakseen potilaan on syytä eliminoida ympäristöstään kaikki kirjan lukemista tai siihen ryhtymistä haittaava materiaali ja toiminta. Tärkeintä on ensi vaiheessa sulkea telkkari, tietokone, kännykkä ja ovi. Postiluukkuun on hyvä ripustaa ”Ei mainoksia eikä näytenumeroita” kyltti. Parisuhde on syytä tyydyttää tajuttomaksi päivittäin heti aamusta.

Työperäiset esteet tulee raivata tarmolla veks ja sovittaa epämääräinen työskentelyn aikomishaahuilu kirjojen lukemiselta liikenevälle ajanjaksolle. Jos parantumisprosessiin voi yhdistää muutaman vapaapäivän tai jopa lomaviikon, ovat tulokset heti rohkaisevampia [rotta & rotta koe 2003].

Työmatkoista pitäisi voida kieltäytyä kokonaan, ellei sitten ole sarjakuvien ystävä. Työmatkoilla vain pitkät viivästymät [sääilmiö: lumisade Köpiksessä, niin hullunkuriselta kuin se saattaakin kuulostaa] tarjoaa riittävän tilan kirjan lukemisessa edistymiseen semi-nautinnollisessa mielessä.

Lisäksi toipumista ei haittaa, jos lukukielteiset sukulaiset eksytetään pois vaatimusosastolta sen [believe or not] varjolla, että potilaalla on lisäksi kulovalkean tavoin tarttuva flunssa.

Sitten vaan vetäydytään vällyn alle ja ryhdytään antaumuksella lukemaan kirjaa.

Ennuste:
Mikäli oireet tunnistetaan ajoissa, on toipumisennuste hyvä. Olkoonkin, että se riippuu täysin potilaan omasta halusta parantua ja noudattaa hoitolukujärjestystä. Taudilla on tosin ikävä taipumus uusiutua, ellei potilas pidä huolta säännöllisistä lukuelämäntavoista koko loppuelämänsä ajan. Hetkittäinen herpaantuminen ei kuitenkaan ole merkki taudin vääjäämättömästä etenemisestä, kunhan potilas muistaa palata muutaman päivän telkkarihapatuksen ja roskapostin selailun jälkeen takaisin kirjojen pariin.

Ennaltaähkäisy:
Taudin puhkeamisessa on havaittavissa pienoinen perinnöllinen taipuma-alttius. Kannattaakin vaivihkaa tarkkailla lähisukulaisten kirjahyllyjä sekä niissä lymyävien posliinikissojen nenän asentoa. Jos hyllyssä on vain koriste-esineitä, perinnöllistä altistumaa tuskin ilmenee. Jos taas jo isovanhempienkin lukaalissa on kirjasto [joka periytyy pölyttyvässä polvessa kohti sinua], silloin kannattaa olla enemmän kuin varuillaan.

Parhaiten tätä sairautta voi estää ennakolta kohtuullisilla lukuelämäntavoilla, tiheillä kirjastokäynneillä, sopivalla ahmimisella kirja-alennusmyynneissä sekä kuulumalla vähintään yhteen kirjakerhoon. Lisäksi pitää huolehtia siitä, että on säännöllisesti aikaa vetäytyä kirjojensa pariin, ennen kuin pahin kutina ja lautasten heittely perhepiirissä alkaa.

Edullisia astiasarjoja voi hankkia vaikka Ikeasta [start pack].

5 Comments:

At perjantaina, tammikuuta 27, 2006 10:24:00 ap., Anonymous Anonyymi said...

Allekirjoitan. Ihan joka sanan.

Hyvin salainen haaveeni on pitää antikvariaattia.

 
At perjantaina, tammikuuta 27, 2006 2:10:00 ip., Blogger sea said...

Vierailin juuri eilen kirjastossa ja kirja piti aloittaa jo bussimatkalla kotiin, yöllä sängyssä ahmin vielä puoli kirjaa lisää. Helpotti hetkeksi. :)

 
At perjantaina, tammikuuta 27, 2006 9:59:00 ip., Blogger Sun äitis said...

Totta!
Tosin viime aikoina olen viidenkymmenen minuutin työmatkailuni myötä alkanut kelpuuttaa myös bussiluennan!

 
At lauantaina, tammikuuta 28, 2006 12:34:00 ap., Blogger ainailona said...

Veera: Tällä menolla Joint Venture Antikvariaatti voisi olla meille sopiva tapa turvata eläköitymistulot;)

Elina: Olet onnekas, kun sinulla on aikaa ja tilaisuus lukea kirjoja. Hitsi, puoli kirjaa kerrallaan... [kateuden pistos, töks]

SÄ: Jos vaan kerran reissullansa voisikin kulkea julkisilla. Mutta kun puikoissa pitää kiroilla... ei oo [keskittymis]saumaa edes äänikirjalle tässä liikennehelkkarissa!

 
At lauantaina, tammikuuta 28, 2006 1:47:00 ap., Blogger sea said...

On juu aikaa ja tilaisuuksia, mutta ei aina kärsivällisyyttä. Miksi tälleen sairaana ei voisi olla tuo kärsivällisyys maksimissa jolloin kaiken ajan voisikin käyttää järkevämmin?
Eikä se kirja muuten ole kovin paksu. ;)

 

Lähetä kommentti

<< Home