keskiviikkona, tammikuuta 04, 2006

Yhtäältä välittä en toisaalle

"Auttakaa, auttakaa - minuun osui!"

Yhtäällä yrityksessä ulkoistetaan [yök-sana] kaikki järkeväksi [perinteisesti tunnistettavaksi] toiminnaksi luettava tekeminen; siivous, posti, muonitus, kuljetus, hankinnat, matkat, tohtorointi, kirjanpito, markkinointi, kulunvalvonta, ikävät runsasta ihmistyötä vaativat massamateriaalin [sinänsä puuduttavat, mutta työllistävät] käsittelyrutiinit, puhelinpalvelu, tietojärjestelmät, laitteet, monitorointi, sovelluskehitys, projektihallinta, järjenkäyttö. Yrityksessä fokusoidutaan ydinliiketoimintaan [nähtävästi pallistisiin {kuka lentää viimeisenä jakkaraltaan} ohjuksiin].

Toisaalla samaisessa yrityksessä perustetaan uusia kontrolloivia osastokeskittymiä, jonne palkataan tolkuton määrä byrokraattigeenin jo äidinmaidossaan imuroineita viranhaltijoita valvomaan näitä ulkoistettuja [yök-sana] toimintoja; niistä syntyvää tiedonvälitystä, niiden edellyttämää tiedonsalausta, laatukontrollia, koordinointia, virheiden selvitystä, prosessien kuvausta, sopimusten kilpailutusta, laskutusta, turvallisuusvalvontaa, riskienhallintaa, kumileimasinliikennettä, budjetointia, kehitysohjausta, yhteistyön analysointia, monitoroinnin monitorointia, neuvottelujärjestelyjä, järjenkäytönestonvalvonnanmonitorointia. Yrityksessä ohjataan toimintaa ja hallitaan riskejä [trikoissa].

Näiden kahden, muurin korkuiseksi nousevan, toisiaan hivuttautumalla lähestyvän ulottuvuuden väliin rutistuu ruppanarusinaksi varsinainen fokusoitunut ydinohjustelutoiminta. Se yrityksen haavoittunut, osittain jo amputeerattu kolmas [puu]jalka, jonka meno on muuttunut enemmän kuin [ydin]hiukkasen horjuvaksi. Jotta saa yhtäältä mitään soukoold palvelua, pitää toisaalla nöyrtyä toistuvasti kontilleen ja nilkuttaa pitkän pitkä hämäräinen tie. Viekö kuinkakin tuntemattomahan tupaan, kuka ties.

Innovatiivisuutta, my ass! Kuka keksi raukkauden?

3 Comments:

At keskiviikkona, tammikuuta 04, 2006 8:23:00 ap., Anonymous Anonyymi said...

Älä muuta viserrä.

 
At keskiviikkona, tammikuuta 04, 2006 9:45:00 ap., Blogger Kaura said...

Aamen. Kaipa se pyörä lähtee jossain vaiheessa taas pyörimään toiseen suuntaan, kun kyllästytään ylläpitämään valtavaa managerien ja koordinaattorien porukkaa ja huomataan, että suorittava jengi hupenee käsiin, kun koko ulkoistushärdelli loppujen lopuksi lähtee heidän selkänahastaan.

Esmes kääntäminen. Ennen vanhaan yrityksillä oli talossa kääntäjiä kääntämässä kirjeenvaihtoa, dokumentointia ja muuta tarpeellista. Sitten käännöstoiminta ulkoistettiin ja kääntäjäpalveluja ostettiin käännöstoimistosta. Sitten käännöstoimistot ulkoistivat kääntäjät edelleen. Nyt firmassa pitää olla ihmisiä koordinoimassa hommaa firman ja käännöstoimiston välillä, kun taas k-toimiston tyypit käyttävät työpäivänsä koordinoimalla hommia firman ja freelankku- tai toiminimikääntäjan välillä. Onkohan tämä oikeasti järkevää toimintaa?

 
At keskiviikkona, tammikuuta 04, 2006 8:10:00 ip., Blogger ainailona said...

Veera: Teretulemast meidän kissankarvaiselle kulmasohvalle! Otetaanpas oluset sen kunniaksi!

Kaura: Oho, unohdin nuo kääntäjät. Selkeä ulkoistuskohde. Vaikka useilla aloilla onkin ihan oma jargoni, jota ulkopuolisille kääntäjille saa olla sitten joku kuitenkin selventämässä. Kyllä niin usein täysin pähkähullulta tämä maailman meno tuntuu!

Perso: Tervepä tervetuloa käymään, toivottavasti olet perso kommenteille. Joo, pyörät pyörii, niin, että hartaimpia hirvittää. Tärkeintä on liike. Joskus muinoin työssäkin saattoi [edes ajoittain] olla kivaa, nyt tuntuu, että ei ole kivaa kellään.

 

Lähetä kommentti

<< Home