tiistaina, joulukuuta 06, 2005

Suomi on vapaa maa

Mitä itsenäisyys sinulle merkitsee? Tuttu kysymys, joka näin itsenäisyyspäivänä tyypillisesti poksahtaa vastaan niin iltapäivälehdykässä kuin Linnan juhlien haastatteluissakin. Kun ei nyt kumpaankaan ilmaisumahdollisuuteen näytä Vaanilassa olevan [tänä vuonna] osallistumaa, niin kas näin.

Minulle se merkitsee vapautta tehdä omat valintani. Mahdollisuutta mennä tai olla menemättä naimisiin, elokuviin, ulkomaille, lähikauppaan, äänestämään, kirkkoon, kissanristiäisiin, metroon, puistoon, Lappiin, lääkäriin, luostariin, Idols-kisoihin, viinakauppaan, tieliikenteeseen, maakellariin, Tallinnaan tai parisuhdeleirille.

Lupaa pukeutua minihameeseen, tuulipukuun, pillifarkkuihin, iltapukuun, messukasukkaan, sadetakkiin, naamiaisasuun, teddykarvatohveleihin, käsirautoihin, Hesariin, kipsiin, turkikseen, silkkilakanaan tai joulupukiksi.

Uskoa itsemääräämisoikeuteen, rohkeutta näyttää tunteensa, uskallusta olla eri mieltä, voimaa toimia parhaaksi katsomallani tavalla, tasavertaista optiota tehdä sitä mitä haluaa ja mistä nauttii, kaunista luontoa ja maaseutua, ymmärrystä, että toisinkin voi olla. Iloa innostua ja onnistua,
rajoja, joissa hakea sitä itseään. Turvallisuuden tunnetta kuulua jonnekin, olla jostain kotoisin ja samalla vapauden viettelystä pyristellä laumastaan loitommalle. Itsenäisyys antaa juuret ja siivet.

Kunnioitusta niitä sitkeitä sissejä kohtaan, jotka taistelivat maamme puolesta, aitoa arvostusta pakon edessä tehtyä uhrautuvaisuutta kohtaan. Ei niiltä miehiltä ja naisilta silloin kukaan kysynyt, haluatko lähteä sotaan. Mentävä oli. Ja niin monelle se nappi tuli otsaan tuolla retkellä. Enojakin muutama siitä nyykähti.

Sota on aina kamalaa. Sitä voi edes hitusen ymmärtää vain, jos näin jälkeenpäin hämärästi näkee eron vapaan ja vähemmän vapaan maan välillä. Helppo hengähtää, kun työt on jo tehty. Silti pitää muistaa se historia ja pysyä kartalla.

Jos huomenna syttyisi vastaava sota, niin kuinka monta sitoutunutta isänmaallista globalisaatiosoldaattia Suomella olisi lähettää sinne rajalle? Onko isänmaallisuutta enää olemassa? Suostuuko kukaan tosissaan sotimaan, antautumaan kuolemanvaaraan jonkun niin himmeän yrityskauppapaikan kuin Isänmaa puolesta? Jos niitä helpompiakin hommia on…

Tuntematon sotilas: YLE2 klo 13.10. Hyvää Itsenäisyyspäivää!

------
Lippu naapistettu pressalta.