lauantaina, marraskuuta 12, 2005

Rasvaista juttua

Työpaikan terveydenhoito ystävällisesti kutsui luokseen ikäkausitreeneihin. Jos ei siitä firmasta mutta hyvää sanottavaa keksikään näin työviikon päätteeksi, niin myönnettävä on, että jo vain on hyvä juttu tuo säännöllinen tsekki. Useimmiten ne ongelmat ja käsirysyt kunnallisen terveydenhoidon kanssa konkretisoituvatkin vasta siinä vaiheessa, kun putoaa eläköityessään pois tästä joustavasta ja kattavasta työpaikkaterveydenhoidosta. Siinä kohtaa alkaa se jonotusnumerosirkus ja numerolappurumba.

Toveri työterveyslääkäri lausui pienen luikertelevan kastemadon luvut. Pahapeikkokolesteroli nostaa tarmokkaasti nokkaansa ja olisi syytä kuulemma kiinnittää huomiota rasvoihin. Jaa rasvoihin?

Eiku Guuggeliin etsimään tietoa. Nykyisin kun sitä on niin helposti saatavilla. Mitäs niitä rasvoja onkaan? Klikkaan. Tyydyttyneet vs. tyydyttymättömät [moni tai kerta] – kas siinä omaksunta-arsenaalia yhdelle illalle. Miksi muuten se paha on tyydyttynyt ja hyvä tyydyttymätön? Kuvastanee sitä ainaista puutteessa ja tarkkailussa eloa, johon tyydyttymättömien rasvojen nautintaan fokusoituva yksilö päätyy. Kääk!

On siellä järkeäkin. Netissä. Näitäkin asioita on jo tongittu niin pitkään, että melko pienillä liikkeillä rasvavalinnoissaan voi tehdä kokonaistilannetta parantavia päätöksiä. Vaanilassa valkeni mm. se, että vaikka vetelen voikkariini vähärasvaista sulatejuustoa margariinin sijaan, niin se ei ole välttämättä hyvä asia. Pitäisi vedellä sitä hyväpainotteista rasvaa, muuten sulatejuustossa piileskelevä paha pääsee niskan päälle. Välttäminen ei siis ole oikea strategia, vaan suhteet.

Noh, kokeilen tässä nyt ihan rauhassa Benecol mustikkajugurttia ja piimää [ovat tosi hyviä ja ei tarvitse paljoa päivässä latkia!]. Jotainhan sitä aamulla kumminkin pitää nauttia. Ans kattoo.

Myönnän, että tulin yllätetyksi ”puun takaa” näillä kastemadonluvuilla ja suosittelenkin kaikille yli kolmekymppisille kevyttä tarkkailua tälle alueelle. Kannattaa aina välillä ihan harrastuksen vuoksi lukea ne elintarvikkeiden pienellä präntätyt ”rasvaa, josta xxx” kohdat [tulee ikänäkökin testattua]. Tyydyttyneiden suhde kokonaisarvoon olisi hyvä pitää matalalla.

Tytytytyydyttyy, nyt pidetään ikävää, tytydytytyydyttyy, nyt sielu tyydyttyy...

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home