torstaina, tammikuuta 13, 2005

Irtooko pyyhintä vai väännänkö rautalangasta?

Huhut miesten kohentuneesta vessahygieniakäyttäytymisestä lienevät ennenaikaisia tai ainakin suuresti liioiteltuja. Jos jokainen mies pyyhkäisisi lorottelunsa päätteeksi sen ratkaisevan touhustelutipan vessapaperiin, maailmassa olisi varmasti kehitetty jo sellainen julkisten tilojen wc-paperiteline, joka telinesäilytysominaisuutensa ohella vielä luovuttaisikin kohtuuponnisteluilla sitä paperia.

Vaan ei vaan. Näissä vehkeissä käytettävyys on ihan hanurista.

Esimerkiksi tämä hyvin suosittu hygienia-annostelijamalli, johon siivoojan työn rationalisoinnin vuoksi on sijoitettu lähes raakapaperirullan kokoinen kieppi karkeinta mahdollista sähköiseksi käsiteltyä selluloosajohdannaista, on melkoisen pitelemätön viritys. Koskaan paperin pää ei ole siinä luukun kohdalla, vaan järeää rullaa joutuu ilmaamaan [pyörittelemään] rystyset verillä samalla, kun tirkistelee vaihtelevankokoisesta ikkunasta, josko pää jossain kohtaa sieltä pelmahtaisi esiin ja siihen ehtisi iskemään kyntensä. Kun päästä vihdoin saa kiinni, on rulla niin painava, että yrittäessään vetää tarpeensa suuruista paperinpätkää vaikka kuinka varovaanottein paperi napsahtaa kuitenkin poikki ennen aikojaan ja edessä on uusi päänmetsästyskierros. Olisikin erittäin kohteliasta seuraavaa päästä kiinnostunutta kohtaan jättää se selvästi näkyviin, jos sen löytää.

Tässä mallissa ja sen muunnelmissa taas usein sorrutaan siihen, että säilytyskaluste pakataan liian täyteen liian muhkeita rullia, jolloin aktiivisena oleva rulla pyörii huonosti ja laitoksen annosteluominaisuudet kärsivät [sama nyhtämisilmiö kuin edellä]. Kun vielä se jousisysteemi, joka kannattelee yläpuolella olevia vinoon survottuja vararullia, aikojen saatossa kuitenkin löystyy, [niin ne paikat löystyy juu] niin vararullat ovat koko ajan pyrkimässä sormille. Ei voi kutsua nautinnolliseksi nyhtämistapahtumaksi tätäkään.

Useimmiten kuitenkin kaikkein ärsyttävin tilanne on se, kun paperi on kokonaan loppu. Vaanila suosittelee näihin karuihin olosuhteisiin [juottolat, ulkomaat, puistot ja muut arveluttavat kohteet] varautumista omalla retkimallilla. Näin ei tippa lirahda tiukassakaan paikassa pöksyyn.

Koti- ja mökkioloihin onneksi on tarjolla toimivia ja yksinkertaisia vaihtoehtoja. Mutta kun aina välillä on vaan lähdettävä täältä kotoa kusetettavaksi ulkomaailmaan...
____
Seuraavassa jaksossa käsipyyhetelineet ja puhaltimet. Varo vaan!