sunnuntaina, toukokuuta 02, 2004

Yhdistetty vappulounas ja lenkki

Vapun kulinaristinen lounasvalintamme oli uunilenkki kotikolossa. Tämän parempaa suolapalaa ei saa rahallakaan, ei ainakaan vappupäivänä (ellei venäläisiä suolakurkkuja Kasakassa lasketa, mutta sitten pitää kyllä ollakin sitä rahaa). Hyvät asiat ovat usein niin äärimmäisen yksinkertaisia.

Varo vaan, näin se syntyy:
- Otetaan HK:n blöö, sivalletaan se halki pituussuuntaan ja asetellaan halkiot uunivuokaan.
- Sivellään makkaran pintaan suurpiirteisesti mojova pläjäys Turun Sinappia.
- Ladotaan päälle muhkeita siivareita mozzarellaa.
- Ripotellaan juustolle summamutikassa holtittomasti mustapippurirouhetta.
- Päällystetään kyhäelmä hulppeilla tomaatinviipaleilla.
- Hienonnetaan tomaattien päälle ruukun verran tuoretta basilikaa.
- Peitetään koko hässäkkä kitsastelematta emmentaljuustoraasteella.
- Korvennetaan uunissa noin puoli tuntia.

Makkarahoukutuksen viiniksi sopi ällistyttävän hyvin Eteläafrikkalainen Obikwa Merlot 2003; keskitäyteläinen, pehmeän mausteinen ja paahtunut, rypäle Merlot (100 %), 7,07e. Viinin mausteinen säväys tuki hienosti basilikan ja pippurin aromia. Makeahko perusvire sulautui mutkattomasti makkaran vastakohtaiseen suolaisuuteen. Jälkimaku oli hedelmäisen muikea ja lämmittävän tyynnyttävä. Loistava pari!

Nam, mehevää ja täyttävää, röyh.