perjantaina, huhtikuuta 23, 2004

Sana viikonvaihteeksi: Tuliko tultua

Viikonloppu tulee! Ajatukseen tulee suhtautua hilpeällä kepeydellä, vaikka se voikin tulla kalliiksi ja ohjelmaan voi tulla viimehetkellä muutoksia. Antaa tulla vaan!

Aika tosin voi tulla pitkäksi. Varsinkin, jos ei tule edes ottaneeksi siksi, ettei siihen tule tilaisuutta. No, eipä voi tulla vieroitusoireitakaan. Tulee suru puseroon, jos ei ole tilaisuutta tulla, vaikka pukki voi tullakin ikkunan taa.

Mitä jos joku kutsumaton vieras sattuu tulemaan kylään? Silloin tulee seurustella ja olla tulevinaan toimeen. Jutunaiheista voi kyllä tulla pulaa. Tuskin kannattaa tulla viivana kauempaa.

Aina on vaara tulla tutuksi, kuulluksi, sorretuksi, ymmärretyksi, riippuvaiseksi, valituksi tai hyvälle tuulelle. Postiluukusta voi tulla ilmoitus, josta voi tulla ongelmia. Haluat ehkä tulla joksikin toiseksi?

Saattaapa sitä tulla vaikka uskoonkin. Tai raskaaksi, hulluksi, äidiksi, sokeaksi, vanhaksi, kotiin tai ulos kaapista. Vanhuuskaan ei tule yksin. Saa tulla pyyhkimään, vaikka ei voi tulla rajan taa.

Pahinta on, jos tulee kirveestä tai puukosta. Silloin voi tulla ruumiita ja omaisille tippa linssiin. Pitäisi kai miettiä, miten haluaa tulla haudatuksi?

Taitaa tulla kesä. Alahan tulla. Kai viereesi tulla saan?

Tuli tehdyksi ~ tuli tehtyä
Vaihtelulla on murretausta. Kumpikin muoto käy myös yleiskielessä.
Suomen kielen lautakunta käsitteli asiaa jo 1973 ja päätyi tähän kantaan.
- Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, Kielitoimisto - http://www.kotus.fi/


Mistäs tiesit tänne tulla? Voi tulla virheilmoitus tai toimintahäiriöitä. Tulee varoa.