maanantaina, marraskuuta 22, 2004

Aromaattisia tuoksuja makuuhuoneen ulkopuolella?!?

Aurinkoisen sunnuntain ratoksi [vauhdikkaan sauvakävelyhuiskinnan jälkilämmössä] päätin vihdoinkin tarttua tarmolla maa-artisokkasatoon ja valmistaa perheelle Turistin viikon herkku palstallaan taannoin vinkkaamaa maa-artisokkamuhennosta [Turisti, kerää nyt ihmeessä jonnekin linkin taakse noita sun hyviä ohjeita arkistoksi tai perusta erillinen kokkausblogi!]. Ja ei kun tuumasta toimeen; ainekset [lähikaupassa oli jo käyty] esiin ja pilkkoen. Päätin kokkausluonteeni vastaisesti noudattaa tarkalleen ohjetta, ilman minkäänlaisia improvisointiyritelmiä.

Hetken päästä court bouillion -alkio pulputti iloisesti liedellä ja aromaattiset tuoksut valtasivat nuhaisetkin sieraimet. Missekin saapui väristelemään viiksiään oudonhivelevien aromien houkuttelemana ja Resurssi kuolasi kerrankin muutakin kuin jälkiruokaa. Homma eteni siivilöintiin saakka ihan mallikkaasti, tanssahtelin Boney Ämmän tahdissa kapustan varressa kannustaen kuorimaveistäni hurjaan iskuun. Sitten taloudellisen emännän sydäntä kouraisi – pelkkä liemikö tästä vaan otetaan talteen? Mitä tällä kasvishöystöllä tehdään? No, en antanut havainnon häiritä vaan kurinalaisen menestyksekkäästi suoritin edellytetyn siivilöintiprosessin.

Artisokkasatoa oli kertynyt just sopivasti vaadittu noin 500 g, mutta se oli niin pieninä yksikköinä, että kuoriminen kesti hetken. Mur. Kiehuivat toki nopsaan pehmeiksi. Kastikkeen suurustus taisi mennä osittain puihin, koska en saanut siitä mielestäni tarpeeksi sakeaa. Maku oli silti erinomainen, vaikka ihmettelinkin, miksi sauvasekoitinta tässä yhteydessä tarvittiin [keittiössä?].

Lopputulemana höystö oli mielenkiintoinen, herkullinen ja noin 70 % vaivansa arvoinen ainailonan laiskanletkeällä sohvaperuna-asteikolla. Vaiva-arvostus johtunee tumpelokeittäjän taidottomuudesta ja tuskaisuudesta. Taidan olla enemmän liemikuutio ja pakastesuikaletyyppiä. Terve elämys silti, vaikkakin taidan syödä seuraavan höysteen ravintolassa. Pykälän viisaampana silti, tiedostavana asiakkaana.

Olen aina alitajuisesti aavistanut, että kokkien perusasetuksissa [settings] on jotain erilaista meihin tavallisiin hellan ja sladdin välissä puurtaviin talousihmeisiin verrattuna. Tämän omakohtaisen kokeilun jälkeen ymmärrän entistä paremmin, että se jokin on ainakin kärsivällisyys, ammattitaito [vai tarvitaanko rivakkaan pilkkomiseen todellakin muka vain hyvä, terävä veitsi?], osaamisestaan nauttiminen ja huomattavan valmistusastiatiskin sietokyky.

Lisää liksaa [ja ajallaan] Turistille, mars! Nam.
----
MAA-ARTISOKKAMUHENNOS

500 g puhdistettuja, kuorittuja maa-artisokkia
0,8 l vettä
150 g sipulia
150 g porkkanaa
150 g juuriselleriä
2 oksaa persiljaa
2 oksaa basilikaa
2 laakerinlehteä
1 valkosipulinkynsi
10 viherpippuria
½ appelsiini viipaleina
0,5 dl valkoviiniä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl maissijauhoja
50 g voita
hienonnettua persiljaa
suolaa ja pippuria maun mukaan

Kuori ja viipaloi maa-artisokat ja laita ne heti kylmään veteen, jotta ne eivät tummu. Valmista mausteliemi eli court bouillion. Mittaa kattilaan vesi, pilkotut porkkana, sipuli ja selleri, persiljan ja basilikan oksat, valkosipulin kynsi puolitettuna, laakerinlehdet ja viherpippurit. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Lisää sitten appelsiiniviipaleet, valkoviini sekä etikka. Kiehauta ja siivilöi.

Säästä kattilaan 4 dl lientä kastiketta varten ja kaada loput toiseen kattilaan maa-artisokkien keittämistä varten. Lisää kastikeliemeen maissijauho pieneen vesitilkkaan liuotettuna ja kuumenna kastiketta niin, että se sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää voi sekä hienonnettu persilja. Sekoita kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria sekä ripaus sokeria.

Keitä maa-artisokat pehmeiksi mausteliemessä. Jos sitä ei ole riittävästi lisää hieman vettä tai kasvislientä. Valuta kypsät maa-artisokat ja lisää ne yrttivoikastikkeen joukkoon. Lämmitä muhennos liedellä ja tarjoile. Tämä muhennos sopii loistavasti sekä lihalle että kalalla, mutta sopii myös syötäväksi sellaisenaan.

Helvetin hyvää, Varo Vaan! ;)
Tasteright Turisti