tiistaina, huhtikuuta 27, 2004

Viikon stressinaihe: Lomalista

Nyt niitä taas väkerretään ja jupinaa kuuluu niin tupakkiaukiolla kuin käytävilläkin. ”Kun ei se meidän Kaitsu saa lomaa tänä vuonna kun juuri tuossa kohtaa ja olisihan se mukavaa viettää yhdessä edes 3 viikkoa. Jo ihan lastenkin takia”. Niinpä niin, perheelliset jyrää ja lapsettomilla ei yksinkertaisesti voi olla mitään pakottavia säätöjä, miksi loman pitäisi ajoittua juuri johonkin tiettyyn kohtaa kesästä.

Pitkään kesälomaan ladataan niin jumalattomasti odotuksia, että sen onnistumisen edellytykset eivät vaan voi olla kovin kummoiset. Ensin hermoillaan säästä, sitten buukataan lomaviikoille tolkuttomasti aktiviteetteja, joiden parissa aina jonkun perheenjäsenen pinna kiristyy. Lohdukkeeksi lipitellään siideriä ja valkkaria ja möläytellään vuoden aikana kertyneet paineet ja pettymykset toiselle päin naamaa. Ja saadaan siitä syntyneestä pahasta olosta syy naukkailla lisää.

Kesälomakausi on periaatteessa toukokuusta syyskuuhun. Miksi ihmeessä sitä ei osata käyttää tässä laajuudessa, vaan kaikkien pitää ängetä ajalle juhannuksesta 4 viikkoa tai heinäkuuhun? Suomi ei ole enää heinäkuussa totaalisesti kiinni, kuten joskus ennen [vaikka se hiljainen aika onkin useimmilla työpaikoilla]. Väki on vedetty niin tiukalle, että muutaman hengen tiimissä ei kesä riitä, jos jokaiselle pitää löytyä 4 viikkoa putkeen lomaa samalla, kun sijaistaa toinen toistaan jossain asiassa.

Itse en ole koskaan tajunnut neljän viikon yhtäjaksoisen kesäloman päälle. Minusta on paljon hauskempaa, kun lomaa on vähän ja useasti kuin yksi hulppea rupeama kerran kesässä [jolloin kuitenkin sataa]. Sitten saa kyyhöttää työpöydän ääressä taas loputtoman pitkän pätkän ennen seuraavaa hengähdystaukoa. Varo vaan!

ainailonan lomavinkit:

  • Mene toukokuussa matkalle maailmalle, mihin hyvänsä – silloin on kaikkialla kaunista ja vehreää, kun luonto on heräilemässä ja turistit vielä kotonaan torkkumassa. Tilaa on ja palvelu pelaa.

  • Suomen suven valkeimmat yöt ovat kesäkuussa. Juhannuksesta alkaa jo pimetä. Istu yöllä laiturinnokassa kuuntelemassa, kun käki paasaa ja utu hunnuttaa kuulaan horisontin.

  • Keskity heinäkuun lomalla riippumatossa retkottamiseen ja lukemiseen. On kuitenkin liian kuuma tehdä mitään. Sateen sattuessa lukemista voi jatkaa sisätiloissakin.

  • Ken nauttii samettisen pimeistä öistä viettää lomaa elokuussa. Pysy poissa Euroopan autobaanoilta. Nauti sadonkorjuusta ja pidä hämypippaloita ystävillesi.

  • Säästä viikko syyskuun ruskaretkeen. Lappi on ihana! Vaella ja nauti ruskasta.