torstaina, syyskuuta 16, 2004

Dish drying cupboard-dresser [tai jotain?]

Tuotantolinja: Huonoimmat jutut torstaisin
Vastuuton määtoimittaja: Varo vaan


Keskustelin ruotsalaisen kollegani kanssa englanniksi talonrakennuspuuhistaan. Jonkun sortin Älvsbytalo-pakettiratkaisu sinne Tukholman laitamille on ensi keväänä nousemassa. Oli kaverin diskuteeraus-mode vieläkin ihan häiriössä, kun olivat joutuneet vaimonsa kanssa viikossa päättämään, minkälaista kaapinovea, ovennuppia, koristeboordia, puolipaneelia, kaakelinväriä, tapetinkuosia, ovikelloa, ulko-oven lasia, jalkalistaa, vessanpytynkantta, lapsiporttia, pihatonttua yms. huusholliinsa valitsevat, suurempien linjakysymysten ohella. Demokraattiseen ruåtsalaistyyliin olivat järjestäneet emännän kanssa oikein yhteisen workshopin [jaa-a, hmmm] ja ottaneet vapaapäivän, jotta kykenivät käymään mittavan valintatehtävävihkosen läpi tuossa heille aivan liian tiukassa aikataulussa. Kovvoo hommoo.

Suomalaisnationalistispölvästiseen ainailonanainoanoikean saunakulttuurinvaltijan tyyliin kyselin tietysti, tuleeko taloon sauna. Kuulemma juu, tottakai, oikein Tylö kiukaalla ja tietenkin ilman viemäröintiä löylyhuoneen puolella. Tyypillinen skandihöyryhuone, jossa ilmanvaihto on mitä sattuu ja löylyä ei riehaksi saakka voi heitellä. Tyhjää parempi silti, kyl´ se täst´ lähtee.

Lisäksi minua kiinnosti, onko keittiöön ajateltu astiankuivauskaappia. Kysymyksen jämäkkää esittämistä torpedoi pahan kerran se, etten todellakaan saanut tyhjään [ylä]päähäni mitään aatoksentynkää, jotta miten sanotaan astiankuivauskaappi millä tahansa muulla kielellä? Lopulta sain pantomiiminsekaisin lihasrevähdyksin [keskustelu tapahtui ruokapöydässä] huidottua, piirrettyä ja kuvainnollisesti mitenkuten visualisoitua tarkoitukseni. Ei ollut kuullutkaan moisesta hökötyksestä. Astiathan luonnollisesti pestään koneessa [paitsi ne, joita sinne ei syystä tai toisesta voi/halua laittaa - hah catch´ya!].

Ei siitä ole kyllä kuultu missään muuallakaan Suomen rajojen ulkopuolella. Monet ulkosuomalaisystävättäreni kaihoten unelmoivat tuosta järkevästä ja tarkoituksenmukaisesta keksinnöstä [kuka on vastuussa näistä sivuista, miksi ei ak-kaappia ole mainittu?].

Elämä ilman astiankuivauskaappia on kuin maksaisi ostoksia shekillä pankkikortin sijaan. Tullaankohan sieltä ikuna perässä?